• Hållbara produkter
  • Premiumprodukter
  • Handla säkert med Trusted Shops

Allmänna villkor

Innehållsförteckning:

Artikel   1 - Definitioner
Artikel   2 - Näringsidkarens identitet
Artikel   3 - Tillämpning
Artikel   4 - Erbjudandet
Artikel   5 - Avtalet
Artikel   6 - Ångerrätt
Artikel   7 - Konsumentens skyldigheter under ångerfristen
Artikel   8 - Utövande av ångerrätten och kostnader därmed
Artikel   9 - Näringsidkarens skyldigheter vid ångerrätt
Artikel 10 - Undantag från ångerrätten
Artikel 11 - Priset
Artikel 12 - Överensstämmelse och garanti
Artikel 13 - Leverans och utförande
Artikel 14 - Löpande avtal: varaktighet, uppsägning och förlängning
Artikel 15 - Betalning
Artikel 16 - Klagomålsförfarande
Artikel 17 - Tvister
Artikel 18 - Ytterligare eller avvikande bestämmelser

 

Artikel 1 - Definitioner

I dessa villkor avses med:

  1. Tilläggsavtal: ett avtal där konsumenten förvärvar produkter, digitalt innehåll och/eller tjänster i samband med ett distansavtal, och dessa tillhandahålls av näringsidkaren eller av en tredje part baserat på ett avtal mellan tredje parten och näringsidkaren;
  2. Ångerfrist: den period under vilken konsumenten kan utöva sin ångerrätt;
  3. Konsument: en fysisk person som handlar för ändamål som ligger utanför dennes näringsverksamhet, affärsverksamhet, hantverk eller yrke;
  4. Dag: kalenderdag;
  5. Digitalt innehåll: data som produceras och levereras i digital form;
  6. Löpande avtal: ett avtal som avser regelbunden leverans av varor, tjänster och/eller digitalt innehåll under en viss period;
  7. Hållbart medium: varje hjälpmedel – inklusive e-post – som gör det möjligt för konsumenten eller näringsidkaren att lagra information som är personligt riktad till dem på ett sätt som möjliggör framtida åtkomst och oförändrad reproduktion under en tidsperiod anpassad till ändamålet med informationen;
  8. Ångerrätt: konsumentens möjlighet att frånträda ett distansavtal inom ångerfristen;
  9. Näringsidkare: en fysisk eller juridisk person som erbjuder produkter, (tillgång till) digitalt innehåll och/eller tjänster till konsumenter på distans;
  10. Distansavtal: ett avtal som ingås mellan näringsidkaren och konsumenten inom ramen för ett organiserat system för distansförsäljning, där enbart en eller flera tekniker för distanskommunikation används fram till dess att avtalet ingås;
  11. Standardformulär för ångerrätt: den europeiska standardblanketten för utövande av ångerrätten som återfinns i bilaga I till dessa villkor. Bilaga I behöver inte tillhandahållas om konsumenten inte har ångerrätt vid beställningen;
  12. Teknik för distanskommunikation: ett medel som kan användas för att ingå ett avtal utan att konsument och näringsidkare befinner sig i samma rum samtidigt.

Artikel 2 - Näringsidkarens identitet

Handelsonderneming Pragma B.V., verksam under namnet Toys and Garden
Kruisboog 32
3905TG Veenendaal
Nederländerna
Telefonnummer: +31 (0) 318 - 237697 (mån–fre 08:30–17:00)
E-postadress: [email protected]
KvK-nummer: 08080816
Momsregistreringsnummer: NL810362557B01

Artikel 3 - Tillämpning

  1. Dessa allmänna villkor gäller för varje erbjudande från näringsidkaren och för varje distansavtal som ingås mellan näringsidkaren och konsumenten.
  2. Innan ett distansavtal ingås ska konsumenten få tillgång till texten i dessa allmänna villkor. Om detta inte är möjligt ska näringsidkaren innan avtalet ingås ange hur villkoren kan ses och att de kostnadsfritt kommer att skickas till konsumenten på begäran.
  3. Om distansavtalet ingås elektroniskt kan texten till dessa allmänna villkor göras tillgänglig elektroniskt på ett sådant sätt att konsumenten enkelt kan spara den på ett hållbart medium. Om detta inte är möjligt ska det anges var villkoren finns att läsa elektroniskt och att de kostnadsfritt kan skickas elektroniskt eller på annat sätt på begäran av konsumenten.
  4. Om, förutom dessa allmänna villkor, även särskilda produkt- eller tjänstevillkor gäller, gäller punkt 2 och 3 i motsvarande grad och konsumenten kan alltid åberopa den mest förmånliga bestämmelsen vid motstridiga villkor.
  • Avtalet ingås, med förbehåll för bestämmelserna i punkt 4, vid den tidpunkt då konsumenten accepterar erbjudandet och uppfyller de tillhörande villkoren.
  • Om konsumenten har accepterat erbjudandet elektroniskt, bekräftar företaget omedelbart mottagandet av accepten elektroniskt. Så länge mottagandet av denna accept inte har bekräftats av företaget, kan konsumenten häva avtalet.
  • Om avtalet ingås elektroniskt ska företaget vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa säkerheten vid elektronisk dataöverföring och ska garantera en säker online-miljö. Om konsumenten kan betala elektroniskt, ska företaget vidta lämpliga säkerhetsåtgärder.
  • Företaget får, inom lagens ramar, kontrollera om konsumenten kan uppfylla sina betalningsförpliktelser samt alla fakta och faktorer som är relevanta för en ansvarsfull ingående av ett distansavtal. Om företaget, baserat på denna undersökning, har goda skäl att inte ingå avtalet, har det rätt att neka en beställning eller begäran med motivering eller att ställa särskilda villkor för utförandet.
  • Företaget ska senast vid leverans av produkten, tjänsten eller det digitala innehållet till konsumenten tillhandahålla följande information skriftligen eller på ett sådant sätt att konsumenten lätt kan spara den på ett varaktigt medium:
    a. företagets besöksadress där konsumenten kan framföra klagomål;
    b. villkoren för och hur konsumenten kan utöva sin ångerrätt, eller ett tydligt uttalande om undantag från ångerrätten;
    c. information om garantier och befintlig kundservice efter köp;
    d. priset inklusive alla skatter för produkten, tjänsten eller det digitala innehållet; leveranskostnader, om tillämpligt; samt betalnings- och leveransvillkor;
    e. villkoren för uppsägning av avtalet, om det har en löptid på mer än ett år eller är obegränsat;
    f. om konsumenten har ångerrätt: standardformuläret för ångerrätt.
  • Vid ett löpande avtal gäller bestämmelserna i föregående punkt endast för den första leveransen.
  • Varje avtal ingås med förbehåll för tillräcklig tillgänglighet av de relevanta produkterna.
  • Artikel 6 - Ångerrätt

    För produkter:

    1. Konsumenten kan frånträda ett avtal om köp av en produkt inom en ångerfrist på minst 14 dagar utan att ange någon anledning. Företaget får fråga konsumenten om skälet till ångrandet, men får inte kräva att konsumenten uppger sitt/sina skäl.
    2. Den i punkt 1 nämnda ångerfristen börjar dagen efter att konsumenten, eller en tredje part utsedd av konsumenten som inte är transportören, har tagit emot produkten, eller:
      a. om konsumenten har beställt flera produkter i samma beställning: den dag då konsumenten eller den utsedda tredje parten har tagit emot den sista produkten. Företaget får, om detta tydligt informerats om före beställningen, vägra en beställning av produkter med olika leveranstider;
      b. om leveransen av en produkt består av flera sändningar eller delar: den dag då konsumenten eller den utsedda tredje parten har tagit emot den sista sändningen eller delen;
      c. vid avtal om regelbunden leverans av produkter under en viss period: den dag då konsumenten eller den utsedda tredje parten har tagit emot den första produkten.

      För tjänster och digitalt innehåll som inte levereras på ett fysiskt medium:
    3. Konsumenten kan frånträda ett avtal om en tjänst eller ett avtal om leverans av digitalt innehåll som inte levereras på ett fysiskt medium inom minst 14 dagar utan att ange någon anledning. Företaget får fråga konsumenten om skälet till ångrandet, men får inte kräva att konsumenten anger sitt/sina skäl.
    4. Den i punkt 3 nämnda ångerfristen börjar dagen efter att avtalet har ingåtts.

    Artikel 7 - Konsumentens skyldigheter under ångerfristen

    1. Under ångerfristen ska konsumenten hantera produkten och förpackningen varsamt. Han får endast packa upp produkten eller använda den i den utsträckning som krävs för att fastställa produktens art, egenskaper och funktion. Utgångspunkten är att konsumenten endast får hantera och inspektera produkten på samma sätt som skulle vara tillåtet i en fysisk butik.
    2. Konsumenten är endast ansvarig för en värdeminskning av produkten som beror på hantering utöver vad som är tillåtet enligt punkt 1.
    3. Konsumenten är inte ansvarig för någon värdeminskning av produkten om företaget inte har lämnat all lagstadgad information om ångerrätten före eller vid ingåendet av avtalet.

    Artikel 8 - Utövande av ångerrätten av konsumenten och kostnaderna i samband därmed

    1. Om konsumenten vill använda sin ångerrätt ska han meddela detta till företaget inom ångerfristen via standardformuläret för ångerrätt eller på annat otvetydigt sätt.
    2. Så snart som möjligt, dock senast 14 dagar efter den dag då meddelandet enligt punkt 1 lämnades, ska konsumenten returnera produkten eller överlämna den till företaget (eller en representant för företaget). Detta gäller inte om företaget har erbjudit sig att hämta produkten. Konsumenten har hållit returfristen om han skickar tillbaka produkten innan ångerfristen har löpt ut.
    3. Konsumenten returnerar produkten med allt medföljande tillbehör, helst i ursprungligt skick och originalförpackning, i enlighet med rimliga och tydliga instruktioner från företaget.
    4. Risken och bevisbördan för korrekt och i tid utövad ångerrätt ligger hos konsumenten.
    5. Konsumenten står för de direkta kostnaderna för retur av produkten. Om företaget inte har informerat om att konsumenten ska bära dessa kostnader, eller om företaget anger att det självt står för returkostnaderna, ska konsumenten inte betala något för returen.
    6. Om konsumenten ångrar sig efter att uttryckligen ha begärt att en tjänst eller leverans av gas, vatten eller el, som inte tillhandahålls i en begränsad mängd eller kvantitet, påbörjas under ångerfristen, är konsumenten skyldig att betala företaget ett belopp som motsvarar den del av avtalet som har fullgjorts vid tidpunkten för ångrandet i förhållande till hela avtalet.
    7. Konsumenten står inte för några kostnader för utförande av tjänster eller leverans av vatten, gas eller el som inte tillhandahålls i en begränsad mängd eller kvantitet, eller för leverans av fjärrvärme, om:
      a. företaget inte har lämnat den lagstadgade informationen om ångerrätten, återbetalning eller standardformuläret för ångerrätt, eller;
      b. konsumenten inte uttryckligen har begärt att tjänsten eller leveransen ska påbörjas under ångerfristen.
    8. Konsumenten står inte för några kostnader för fullständig eller partiell leverans av digitalt innehåll som inte tillhandahålls på ett fysiskt medium, om:
      a. han inte uttryckligen har gett sitt samtycke till att påbörja leveransen under ångerfristen;
      b. han inte har erkänt att han förlorar sin ångerrätt genom att samtycka; eller
      c. företaget inte har bekräftat detta uttalande från konsumenten.
    9. Om konsumenten använder sin ångerrätt upphör alla tillhörande avtal automatiskt att gälla.

    Artikel 9 - Företagets skyldigheter vid ångerrätt

    1. Om företaget möjliggör elektronisk anmälan om ångerrätt från konsumenten, ska det omedelbart bekräfta mottagandet av denna anmälan.
    2. Företaget ska återbetala alla betalningar från konsumenten, inklusive eventuella leveranskostnader som tagits ut, utan onödigt dröjsmål och senast 14 dagar efter den dag då konsumenten meddelade sin ångerrätt. Om inte företaget erbjuder att själv hämta produkten, får det vänta med återbetalning tills det har tagit emot produkten eller tills konsumenten har visat att han har returnerat produkten – beroende på vilket som inträffar först.
    3. Företaget använder samma betalningsmetod för återbetalningen som konsumenten använde, om inte konsumenten uttryckligen har accepterat en annan metod. Återbetalningen är kostnadsfri för konsumenten.
    4. Om konsumenten har valt en dyrare leveransmetod än den billigaste standardleveransen, behöver företaget inte återbetala de extra kostnaderna för den dyrare metoden.
    Artikel 10 - Undantag från ångerrätten

    Näringsidkaren kan undanta följande produkter och tjänster från ångerrätten, men endast om detta tydligt har angetts i erbjudandet eller senast före avtalets ingående:
    1. Produkter eller tjänster vars pris är beroende av fluktuationer på finansmarknaden som näringsidkaren inte har något inflytande över och som kan inträffa inom ångerfristen;
    2. Avtal som ingås vid en offentlig auktion. En offentlig auktion är en försäljningsmetod där produkter, digitalt innehåll och/eller tjänster erbjuds av näringsidkaren till konsumenten, som är fysiskt närvarande eller har möjlighet att vara det under ledning av en auktionist, och där den vinnande budgivaren är skyldig att köpa varorna/tjänsterna;
    3. Tjänster efter att tjänsten har fullgjorts helt, men endast om:
      a. utförandet har påbörjats med konsumentens uttryckliga förhandsgodkännande, och
      b. konsumenten har bekräftat att han förlorar sin ångerrätt när tjänsten är fullgjord;
    4. Paketresor enligt definitionen i artikel 7:500 BW samt avtal om persontransport;
    5. Avtal om logitjänster med en specifik utförandedatum eller -period, och som inte gäller boende, godstransport, biluthyrning eller catering;
    6. Avtal om fritidsaktiviteter med en specifik datum eller period för genomförande;
    7. Produkter som är tillverkade enligt konsumentens specifikationer, som inte är prefabricerade och som tillverkas baserat på ett individuellt val eller beslut av konsumenten, eller som tydligt är avsedda för en viss person;
    8. Produkter som snabbt kan försämras eller har begränsad hållbarhet;
    9. Förseglade produkter som av hälso- eller hygienskäl inte är lämpliga för retur och där förseglingen har brutits efter leverans;
    10. Produkter som efter leverans har blandats oåterkalleligt med andra produkter på grund av sin natur;
    11. Alkoholhaltiga drycker vars pris avtalades vid ingåendet men vars leverans kan ske först efter 30 dagar, och vars faktiska värde är beroende av marknadsfluktuationer utanför näringsidkarens kontroll;
    12. Förseglade ljud- och bildupptagningar samt programvara, där förseglingen har brutits efter leverans;
    13. Tidningar, tidskrifter eller magasin, med undantag för prenumerationsavtal;
    14. Leverans av digitalt innehåll som inte tillhandahålls på ett fysiskt medium, men endast om:
      a. konsumenten har gett uttryckligt samtycke till påbörjandet av leveransen, och
      b. konsumenten har erkänt att han därmed förlorar sin ångerrätt.
    Artikel 11 - Priset

    1. Inom den giltighetsperiod som anges i erbjudandet kommer priserna på de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna inte att höjas, med undantag för ändringar i momssatser.
    2. Som undantag från föregående punkt kan näringsidkaren erbjuda produkter eller tjänster med priser som är beroende av finansmarknadsfluktuationer som näringsidkaren inte kan påverka, till rörliga priser. Denna koppling till fluktuationer och att eventuella angivna priser är vägledande, anges i erbjudandet.
    3. Prisökningar inom tre månader efter avtalets ingående är endast tillåtna om de beror på lagstadgade bestämmelser.
    4. Prisökningar från tre månader efter avtalets ingående är endast tillåtna om detta avtalats, och:
      a. de är en följd av lagstadgade bestämmelser; eller
      b. konsumenten har rätt att säga upp avtalet från den dag då prisökningen träder i kraft.
    5. De priser som anges i erbjudandet för produkter eller tjänster är inklusive moms.
    6. Alla priser är med förbehåll för tryckfel. Företaget ansvarar inte för följder av tryck- och skrivfel. Vid uppenbara fel är näringsidkaren inte skyldig att leverera produkten till det felaktiga priset.
    Artikel 12 - Överensstämmelse och garanti

    1. Näringsidkaren garanterar att produkterna och/eller tjänsterna överensstämmer med avtalet, de angivna specifikationerna, rimliga krav på hållbarhet och användbarhet samt gällande lagar och föreskrifter vid tidpunkten för avtalets ingående. Om så avtalats, garanterar näringsidkaren också att produkten lämpar sig för annat än normal användning.
    2. En eventuell garanti från näringsidkare, tillverkare eller importör påverkar inte de rättigheter och krav som konsumenten enligt lag kan göra gällande gentemot näringsidkaren.
    3. Fel eller felaktigt levererade produkter ska rapporteras skriftligen till näringsidkaren inom 2 månader efter leverans. Produkterna ska returneras i originalförpackning och i nyskick.
    4. Garantiperioden som lämnas av näringsidkaren motsvarar tillverkarens garantiperiod. Näringsidkaren ansvarar dock aldrig för produktens lämplighet för ett enskilt ändamål eller för rådgivning kring användning eller tillämpning av produkterna.
    5. Garantin gäller inte om:
      konsumenten själv har reparerat och/eller modifierat produkten eller låtit tredje part göra detta;
      de levererade produkterna har utsatts för onormala förhållanden eller har hanterats vårdslöst eller i strid med näringsidkarens instruktioner och/eller märkning;
      felet helt eller delvis beror på bestämmelser som införts av myndigheter rörande produkternas art eller kvalitet på det använda materialet.
  •  
  • . Artikel 13 -Leverans och fullgörande

    1. Näringsidkaren ska iaktta största möjliga omsorg vid mottagande och fullgörande av beställningar av produkter och vid bedömning av ansökningar om tillhandahållande av tjänster.
    2. Leveransplatsen är den adress som konsumenten har angett till näringsidkaren.
    3. Med förbehåll för bestämmelserna i punkt 4 i denna artikel kommer näringsidkaren att uppfylla accepterade beställningar med lämplig hastighet, men senast inom 30 dagar, såvida inte konsumenten har gått med på en längre leveranstid. Om leveransen försenas eller om en beställning inte kan utföras eller endast delvis kan utföras, ska konsumenten informeras om detta inom 30 dagar efter det att beställningen gjordes. Konsumenten har i så fall rätt att kostnadsfritt häva avtalet. Konsumenten har ingen rätt till ersättning.
    4. Alla leveranstider är vägledande. Konsumenten kan inte härleda några rättigheter från eventuella angivna tidsfrister. Överskridande av en tidsfrist ger inte konsumenten rätt till ersättning.
    5. Vid avbeställning enligt punkt 3 i denna artikel ska näringsidkaren återbetala det belopp som betalats så snart som möjligt, dock senast 14 dagar efter avbeställningen.
    6. Om leverans av en beställd produkt visar sig vara omöjlig, ska näringsidkaren sträva efter att göra en ersättningsprodukt tillgänglig. Senast vid leverans kommer det att meddelas på ett klart och begripligt sätt att en ersättningsprodukt kommer att tillhandahållas. När det gäller ersättningsprodukter kan ångerrätten inte uteslutas. Eventuella returfraktkostnader ska bäras av näringsidkaren.
    7. Risken för skada på och/eller förlust av produkter ska bäras av näringsidkaren fram till dess att produkterna levereras till konsumenten eller en representant som utsetts i förväg och meddelats näringsidkaren, om inte annat uttryckligen avtalats.
      1.  
      .
    Artikel 14 Löpande avtal: löptid, uppsägning och förnyelse

    Konsumenten får när som helst säga upp ett tillsvidareavtal om regelbunden leverans av produkter (inklusive el) eller tjänster, med förbehåll för de uppsägningsregler som avtalats och en uppsägningstid på högst en månad.
  • Konsumenten kan säga upp ett tidsbegränsat avtal om regelbunden leverans av produkter (inklusive el) eller tjänster vid utgången av den tidsbegränsade perioden, med förbehåll för de överenskomna uppsägningsreglerna och en uppsägningstid på högst en månad.
  • Konsumenten kan säga upp de avtal som nämns i föregående stycken:
    när som helst och utan begränsning till en viss tid eller period;
    minst på samma sätt som de ingås;
    alltid med samma uppsägningstid som näringsidkaren har för sig själv.

    Förlängning:

  • Ett tidsbegränsat avtal om regelbunden leverans av varor (inklusive el) eller tjänster får inte underförstått förlängas eller förnyas för en bestämd period.
  • Undantaget är ett avtal om regelbunden leverans av tidningar, nyheter och tidskrifter, som får förlängas underförstått med högst tre månader om konsumenten kan säga upp det förlängda avtalet med en uppsägningstid på högst en månad.
  •  
  • .
    Artikel 15 -Betalning

    1. Om inte annat anges i avtalet eller i tilläggsvillkoren ska de belopp som konsumenten är skyldig betalas inom 14 dagar efter det att ångerfristen har börjat löpa eller, om det inte finns någon ångerfrist, inom 14 dagar efter det att avtalet har ingåtts. Vid avtal om tillhandahållande av en tjänst börjar denna period löpa dagen efter det att konsumenten har fått bekräftelse på avtalet.
    2. Vid försäljning av varor till konsumenter får konsumenten i de allmänna villkoren aldrig åläggas att betala förskott med mer än 50 %. Om förskottsbetalning har avtalats får konsumenten inte göra gällande några rättigheter avseende fullgörandet av ordern eller tjänsten/tjänsterna i fråga förrän den avtalade förskottsbetalningen har erlagts.
    3. Konsumenten är skyldig att omedelbart informera företaget om eventuella felaktigheter i de betalningsuppgifter som lämnats eller angetts.
    4. Om konsumenten inte betalar i tid och företaget har informerat konsumenten om den försenade betalningen och har gett en period på 14 dagar för att fortfarande uppfylla sina betalningsskyldigheter, är konsumenten efter utgången av denna 14-dagars period skyldig att betala lagstadgad ränta på det utestående beloppet och företaget har rätt att debitera de utomrättsliga inkassokostnader som uppstått. Dessa indrivningskostnader uppgår till högst: 15 % av det utestående beloppet upp till 2 500 euro, 10 % av de följande 2 500 euro och 5 % av de följande 5 000 euro med en lägsta gräns på 40 euro. Företaget kan avvika från dessa belopp och skattesatser till förmån för konsumenten.

     

    Artikel 16 -Klagomålsförfarande

    1. Näringsidkaren ska ha ett klagomålsförfarande som offentliggjorts på lämpligt sätt och hantera klagomål i enlighet med detta förfarande.
    2. Klagomål om avtalets fullgörande ska lämnas till företaget inom skälig tid efter det att konsumenten har upptäckt felet och ska vara fullständiga och tydligt beskrivna.
    3. Klagomål som lämnas till företaget ska besvaras inom 14 dagar från mottagandet. Om ett klagomål kräver en förväntad längre handläggningstid kommer företaget att meddela detta inom 14 dagar med en bekräftelse på mottagandet och en indikation på när konsumenten kan förvänta sig ett mer detaljerat svar.
    4. Konsumenten måste ge företaget minst 4 veckor för att lösa klagomålet i godo. Efter denna period uppstår en tvist som är föremål för tvistlösningsförfarandet.

    Artikel 17 -Tvister

    1. Endast nederländsk lag gäller för avtal mellan näringsidkaren och konsumenten på vilka dessa allmänna villkor tillämpas.
    2.  

    Artikel 18 -Supplerande eller avvikande bestämmelser

    Supplerande eller avvikande bestämmelser från dessa allmänna villkor får inte vara till nackdel för konsumenten och måste vara skriftliga eller på ett sådant sätt att de kan lagras av konsumenten på ett varaktigt medium.